Ερυθρότητα, πρήξιμο και μικρά εξογκώματα με πύον είναι μόνο μερικά από τα σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξη ροδόχρου ακμής. Πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος που επηρεάζει συνήθως το πρόσωπο και συχνά μπορεί –λανθασμένα – να διαγνωσθεί ως έκζεμα ή αλλεργική αντίδραση.

Η ροδόχρους ακμή είναι πιο συχνή σε μεσήλικες γυναίκες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Συγκεκριμένα, οι  πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης αυξάνονται αν:

 • Έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια
 • Είστε γυναίκα μεταξύ 30-50 ετών
 • Έχετε μέλη στην οικογένεια με ροδόχρου ακμή
 • Είχατε σοβαρή ακμή στο παρελθόν
 • Καπνίζετε

Τα συμπτώματα που θα σας «αφυπνίσουν»

Τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής είναι συνήθως παροδικά. Μπορεί να εμφανίζονται για μερικές εβδομάδες, να περιορίζονται για λίγο και ύστερα να επιστρέφουν. Αυτά είναι:

 1. Ερυθρότητα προσώπου. Η ροδόχρους ακμή προκαλεί συνήθως επίμονη ερυθρότητα στο κεντρικό τμήμα του προσώπου. Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στη μύτη και τα μάγουλα συχνά διογκώνονται και γίνονται πιο ορατά.
 2. Κόκκινα σπυράκια. Πολλοί άνθρωποι με ροδόχρου ακμή εμφανίζουν επίσης σπυράκια στο πρόσωπο, τα οποία μερικές φορές περιέχουν πύον και μοιάζουν με ακμή.
 3. Προβλήματα στα μάτια. Πολλοί ασθενείς με ροδόχρου ακμή έχουν ξηρά και πρησμένα μάτια και βλέφαρα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως οφθαλμική ροδόχρους. Σε μερικά άτομα, τα συμπτώματα στα μάτια προηγούνται των συμπτωμάτων του δέρματος.

Διογκωμένη μύτη. Με την πάροδο του χρόνου, η ροδόχρους ακμή μπορεί να διογκώσει το δέρμα στη μύτη. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

6+1 τρόποι για να περιορίσετε την ερυθρότητα
Η ροδόχρους ακμή είναι μια δερματική πάθηση που επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά και μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να μάθετε να την αντιμετωπίζετε. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε ένα ξέσπασμα είναι να συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει σχετικά με τα προϊόντα που πρέπει να εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης.

Οι παρακάτω συμβουλές είναι μια καλή αρχή για να περιορίσετε την ερυθρότητα στο δέρμα σας:

 1. Βάλτε αντηλιακό. Χρησιμοποιήστε ένα ευρέος φάσματος (αποκλείει τις ακτίνες UVA και UVB) και με SPF 30 ή υψηλότερο, κάθε φορά που βγαίνετε στον ήλιο. Φορέστε επίσης ένα φαρδύ καπέλο που καλύπτει το πρόσωπό σας.
 2. Χρησιμοποιήστε απαλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Αποφύγετε καθαριστικά και κρέμες με αλκοόλ ή άρωμα και προτιμήστε πιο ήπια συστατικά. Αφού πλύνετε το πρόσωπό σας, σκουπίστε το δέρμα με απαλές κινήσεις.
 3. Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα πρωί και βράδυ. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τον χειμώνα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο άνεμος μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας ή τον δερματολόγο σας για να σας προτείνει την κατάλληλη.
 4. Κάνετε μασάζ στο πρόσωπο. Τρίψτε απαλά το δέρμα σας με κυκλικές κινήσεις. Ξεκινήστε από τη μέση του προσώπου και προχωρήστε προς τα έξω και προς τα πάνω.
 5. Φροντίστε τα μάτια σας. Εάν είναι κόκκινα και ερεθισμένα χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό βλεφάρων σε καθημερινή βάση.
 6. Προσέξτε τις διατροφικές σας συνήθειες. Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι βοηθά μερικούς ασθενείς που πάσχουν από ροδόχρου ακμή.
 7. Χαλαρώστε. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τα συναισθήματά σας και να μην αφήνετε την πάθηση να σας επηρεάζει. Εάν αισθάνεστε άβολα με το δέρμα σας ή νομίζετε ότι επηρεάζεται η αυτοεκτίμησή σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σ τον γιατρό σας.