Σχεδόν όλοι έχουμε βιώσει προβλήματα ακμής σε κάποια περίοδο της ζωής μας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για την πιο κοινή δερματική πάθηση. Οι προηγούμενες γενιές πίστευαν ότι συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές (π.χ. τα γλυκά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα) μπορεί να προκαλέσουν ακμή.  στην εποχή μας όμως οι ειδικοί γνωρίζουν περισσότερα σχετικά με τους `παράγοντες που την πυροδοτούν και φυσικά πλέον γνωρίζουμε και πώς θα την αντιμετωπίσουμε.

Myth busted

Ενώ λοιπόν η διατροφή μπορεί ως ένα σημείο να επηρεάσει την πάθηση, η βασική αιτία των περισσότερων περιπτώσεων ακμής είναι οι ορμονικές διαταραχές. Οι ορμόνες διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες για να παράγουν περισσότερο σμήγμα, το οποίο με τη σειρά του φράσσει τους πόρους. Τα βακτήρια στη συνέχεια αναπτύσσονται μέσα στους πόρους, προκαλώντας φλεγμονές και ξεσπάσματα ακμής. Αυτό συμβαίνει σε περιόδους μείζονος ορμονικής αλλαγής, ανεξάρτητα από τις διατροφικές επιλογές μας.

Αν και οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούν την ακμή είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους ενήλικες. Οι γυναίκες συνήθως εμφανίζουν ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, που έχουν ως αποτέλεσμα τα ξεσπάσματα ακμής. Η ακμή μπορεί επίσης να αποτελεί παρενέργεια συγκεκριμένων φαρμάκων, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτή (μελέτη διαπίστωσε ότι το 50% των ενηλίκων με ακμή είχαν γονέα, αδέλφια ή παιδί με την ίδια δερματική πάθηση).

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την ηλικία, το φύλο, το πόσο σοβαρή είναι η ακμή σας και πόσο καιρό σας απασχολεί, μεταξύ άλλων. Εάν οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ένα τοπικό ρετινοειδές ή προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή σαλικυλικό οξύ, σε συνδυασμό με έναν απαλό καθαρισμό δεν έχουν αποτέλεσμα (μπορεί να χρειαστούν 4-12 εβδομάδες για τη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος), θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον δερματολόγο για να σας βοηθήσει. Θυμηθείτε πως η σοβαρή ακμή απαιτεί επιθετική θεραπεία για την πρόληψη των ουλών.

Γνωρίζατε ότι…

Τα άτομα με πιο σκούρο τύπο δέρματος είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές σε σχέση με τα άτομα που έχουν πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, οι ουλές της ακμής μπορεί να παραμείνουν στην επιδερμίδα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία ενώ ακόμα και όταν η ακμή υποχωρήσει, το προσβεβλημένο δέρμα μπορεί να είναι πιο σκούρο (υπερχρωματισμός) ή πιο ανοιχτό (αποχρωματισμός) από ότι πριν εμφανιστεί η πάθηση.

Τα 6 βήματα προς αψεγάδιαστη επιδερμίδα

  • Επιλέξτε ένα καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για την ακμή. Αυτά τα προϊόντα συνήθως περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, τα οποία βοηθούν στην εξάλειψη των σημαδιών της ακμής.
  • Καθαρίστε απαλά το πρόσωπό σας, καθώς οι απότομες κινήσεις μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή ή να προκαλέσουν ουλές. Χρησιμοποιήστε μόνο τα χέρια σας διότι οτιδήποτε άλλο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.
  • Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα, χρησιμοποιήστε μία με ελαφριά υφή που δεν θα επιδεινώσει την ακμή σας. Επιλέξτε oil-free ενυδατικές κρέμες που περιέχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες για το δέρμα που είναι επιρρεπές στην ακμή. Αυτός ο τύπος προϊόντος είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.
  • Μην ξεχνάτε την αντηλιακή προστασία. Δεδομένου ότι πολλά προϊόντα κατά της ακμής μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε αντηλιακό καθημερινά. Ένα προϊόν με υαλουρονικό οξύ θα καταπραΰνει και συγχρόνως θα ενυδατώσει την επιδερμίδα σας.
  • Εάν φοράτε μακιγιάζ χρησιμοποιήστε ένα oil-free foundation. Το βαρύ μακιγιάζ ή άλλα καλλυντικά προϊόντα που φράζουν τους πόρους μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της ακμής.
  • Ποτέ μην πειράζετε τα σπυράκια σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω φλεγμονή και πιθανές ουλές.